Gå till innehållet

Sommardäck

Datum för sommardäck

Enligt lag måste du ha vinterdäck fram till sista mars om vinterväglag råder. Har du dubbdäck så måste du skifta dessa senast 16 april. Har du friktionsdäck så är det tillåtet att fortsätta köra dessa även efter sista mars men de allra flesta byter till sommardäck i april eftersom det är mer ekonomiskt och sommardäcken är mer anpassade till väglaget när det inte är vinter. 

Boka hjulskifte här.

 

Vad bör man tänka på innan däckbytet?

Kontrollera mönsterdjup och lufttryck innan ni monterar däcken. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm. Säkerhetsrekommendationen är minst 3 mm.

Hur mäter man mönsterdjup?

Det är relativt enkelt men man behöver dock något att mäta med och för detta finns ett särskilt verktyg, mönsterdjupsmätaren. Har man ingen mönsterdjupsmätare så kan man även mäta med en linjal eller en femkrona. Mycket viktigt är att komma ihåg att mäta på bilens samtliga däck samt på flera ställen på varje däck. Ingenstans får däcken vara mer slitna än mönsterdjupskraven enligt ovan. Rådfråga gärna oss om du är osäker dina däcks mönsterdjup. Hitta din närmsta däckverkstad.

Hur mäter man lufttryck?

Det är lufttrycket i däcken som bär bilen, inte däcket i sig. Vid en undanmanöver kan fel lufttryck göra att man råkar ut för en allvarlig olycka. Med rätt lufttryck i däcken minskar denna risk.

Fel lufttryck i däcken kan även bli dyrt. 80 % av rekommenderat lufttryck minskar däckets livslängd med en femtedel och ökar bränsleförbrukningen med cirka 3 %. Se bilens instruktionsbok eller rådfråga oss om du är osäker på vilket lufttryck som är optimalt för just din bil. Hitta din närmsta däckverkstad.

Förvaring av däck

Utrymmet ska helst vara mörkt och temperaturen ska ligga kring +15. Om temperaturen är över +25 eller under 0 grader kan gummits egenskaper förändras och det kan förkorta däckens livslängd. Förvaring i svalt utrymme påverkar inte gummiprodukter negativt. Däck bör inte förvaras i allt för fuktigt ställe. Vi hjälper dig gärna att förvara din däck. Hitta våra däckhotell här.