Gå till innehållet

Elbilsskola

Kommer din nästa bil att vara en elbil? Denna fråga blir mer och mer aktuell och bytet är faktiskt lättare än vad många tror. Så hur fungerar det egentligen? På den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar gällande laddning av din elbil. Vi hjälper dig hela vägen från valet av elbil till installation av laddare.

Hur långt kommer jag på en laddning?
En genomsnittlig körsträckan varierar beroende på märke och modell av elbil. Hur långt man kommer på en laddning beror på flera faktorer, bland annat batteriets kapacitet, antal passagerare, vilken hastighet man håller samt utomhustemperaturen, batteriet tycker inte om kyla. Tänk också på att körstilen inte ska underskattas. Upprepande inbromsningar och snabba accelerationer tar hårdare på batteriet och skillnaden mellan sommar respektive vinterdäck påverkar också. Hur mycket du lastat i bilen spelar också roll.

Hur ofta bör jag ladda batteriet?
Anpassa laddningsprocenten för batteriet på laddningsvyn på din touchskärm. För de flesta bilar är 80% laddning tillräckligt för regelbunden daglig användning.

Bör man vänta på att batteriet ska ladda ur helt innan jag ska ladda den igen?
Våra bilmärken använder sig av litiumjonbatterier så då finns ingen minneseffekt. Detta innebär att batteriet inte behöver laddas ur innan det laddas igen. Vi rekommenderar att man kopplar in så ofta man kan.

Hur gör man för att ladda elbilen hemma?
Då bör du köpa en så kallad laddbox. En laddbox kopplas in direkt på dina huvudsäkringar och har styrsystem som gör att du kan ladda säkert med hög effekt. Den har en eller två fasta laddkablar som är spänningsfria när de inte är inkopplade i bilen. Med en laddbox får du i praktiken en egen "laddstolpe". Dessutom har den energimätare så att du kan se hur mycket du har laddat. När du köper din bil hos oss så hjälper vi dig med att hitta rätt laddbox, installation och ansökan av bidrag genom Grön teknik.

Vad innebär Grön teknik stöd?
Om du är en privatperson och ska installera grön teknik i din fastighet kan du få en skattereduktion. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut. Du får avdraget direkt på fakturan från oss på Bilmetro och vi begär sedan utbetalning från Skatteverket. Om roten redan är utnyttjad har vi rätt att debitera kostanden i efterhand. Läs mer om stödet på Skatteverkets hemsida.

Jag kan inte ladda min bil hemma, kan jag ändå äga en elbil?
JA! Många har en förutfattad mening om att man måste ha en laddbox hemma för att äga en elbil. En elbil laddas lika ofta som du tankar idag och alla elbilar har snabbladdning dock i olika hastigheter på olika modeller. Det betyder att du kan äga en elbil och ladda din bil på publika laddare.

Publik laddning, vad är det och hur fungerar det?
Publik laddning innebär att du använder en laddare som är tillgänglig för vem som helst, exempelvis vid en mataffär, vid våra anläggningar eller liknande.

Man kan dela upp publik laddning i två kategorier:
1. Laddbox även kallad destinationsladdare, AC laddare. En laddbox eller destinationsladdare är de du hittar utanför köpcenter eller liknande och motsvarar ungefär den laddning som du kan nå hemma med en laddbox. Ur dessa laddare kommer växelström med en effekt på 3,7-22 kilowatt (kW). För att den strömmen ska tas upp av batteriet som sitter i en elbil tar bilen upp strömmen i en egen laddare så kallad ombordladdare, som omvandlar växelström till den likström som batterierna behöver ha för att ladda.

2. Snabbladdare även kallad DC laddare finns oftast vid trafikleder och de vi har börjat installera ute vid våra anläggningar. I en snabbladdare är det likström som levereras direkt. Då går energin inte via bilens ombordladdare utan rakt in i batteriet. Det är det som gör att det går att ladda mer effekt under en kortare tid. Med en snabbladdare tar det ca 40 min att ladda din elbil från 0-100%.

Kan jag resa i Sverige med min elbil?
När du registrerar dig som Laddningskund så kommer du ha tillgång till alla våra laddningsstationer längs vägarna och till våra samarbetspartners stationer. I dagsläget finns det totalt cirka hundratusen laddningsstationer i Europa. Laddningen av din bil sköter du enkelt via Virtas mobilapp. Läs mer och bli Laddningskund

Fördelar till dig som blir Laddningskund hos oss:
- Kostnadsfri roaming
- Ingen månadsavgift
- Eget inlogg i vår portal där du bland annat kan se ditt saldo och laddningar som genomförts.
- Lägre pris: Laddningskunder hos oss betalar bara 5 kr/kW (övriga kunder 6 kr/kW).

Det går även att ladda på våra stationer utan att vara Laddningskund hos oss men till en högre kostnad.