Gå till innehållet

Scania Sverige och Din Bil Sverige förvärvar Bilmetro

Scania Sverige AB och Din Bil Sverige AB har tecknat avtal om att förvärva återförsäljaren Bilmetro AB. Scania Sverige tar över lastbilsverksamheten medan Din Bil Sverige driver personbilsaffären vidare.

- Våra medarbetare har alla bidragit till att bolaget har en stark framtidsvision och många trogna kunder, säger Filip Andersson, ägare Bilmetro AB.

Bilföretaget har en över hundra år lång historia i regionen, men har varit verksamt under namnet Bilmetro sedan 1986. Sedan dess har företaget vuxit till ett av Sveriges största privatägda familjeföretag och finns idag på elva orter (Gävle, Sandviken, Uppsala, Hudiksvall, Bollnäs, Falun, Avesta, Ludvika, Hedemora, Borlänge, Mora). Bilmetro har 654 medarbetare, omsätter ca 3,9 MKR (2020) och är auktoriserad återförsäljare åt Scania och Volkswagen-koncernen. Företaget finns i Gävleborg och Dalarna samt Uppsala (lastbilar). De senaste åren har bolaget bland annat investerat i en ny Scania-anläggning i Hudiksvall samt två nya Audi-anläggningar i Gävle och Borlänge.

Nu förvärvas bolaget av två aktörer som båda har starka varumärken och är väl etablerade i branschen.

Lastbilsverksamheten drivs vidare av Scania Sverige, medan personbilsdelen i samband med detta förvärvas av Volkswagen-ägda koncernen Din Bil Sverige AB. Koncernen är ett helägt dotterbolag till Porsche Holding GmbH och representerar varumärkena Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, Skoda, Audi, Seat och Porsche på de svenska storstadsmarknaderna. De nya ägarna kommer att fortsätta driva tillväxt i de båda verksamheterna som stora aktörer i regionen.

Bilmetro är ett bolag med stark entreprenörsanda som i över hundra år har drivits av engagerade och kompetenta medarbetare. De kommer att fortsätta arbeta för en ny stark aktör och framtidsvisionerna står lika starka som tidigare.

- Utvecklingen i branschen är mer spännande än någonsin och våra medarbetare har en nyckelroll i att möta den tillsammans med de nya ägarna. För våra kunder innebär det här ingen förändring utan vi kommer fortsätta sträva efter att ge dem den bästa kundupplevelsen, säger Filip Andersson.

Den snabba förändringstakten i branschen har bidragit till nuvarande ägarens beslut att lämna över bolaget till nya ägare.

- Det krävs stort engagemang, nyfikenhet och energi för att ta bolaget med på den förändringen, något jag inte riktigt känner att jag har. Beslutet har inte varit lätt då bolaget drivits inom familjen sedan 80-talet, men också varit privatägt mycket längre än så. Men nu känns det glädjande att med stolthet få lämna över verksamheten till Scania Sverige samt Din Bil Sverige AB. Det här är aktörer vi samarbetat med i alla år och såväl deras storlek som expertis gör att verksamheten kan fortsätta utvecklas. Bilmetros medarbetare kan fortsätta jobba som ett starkt team och driva framtidens transportlösningar för våra kunder, säger Filip Andersson.

Kia-verksamheten i Gävle som också ägs av Filip Andersson kommer att drivas vidare i befintlig regi.

Avtalet med Bilmetro undertecknades den 27 augusti. Nu återstår för Konkurrensmyndigheten i Sverige samt EU att komma med ett utlåtande under hösten.

För mer information, kontakta Bilmetro.

023-79 25 00
www.bilmetro.se

Filip Andersson, ägare Bilmetro, Gävle 2021-08-31